Veelgestelde vragen
Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.
Vind je geen antwoord op je vraag? Neem dan contact op! Wij gaan graag samen met jou aan tafel zitten om een antwoord te vinden.
De prijs van uw Fiduna product staat niet op onze website, omdat deze prijs van diverse factoren afhankelijk is. Doordat we ons product zoveel mogelijk afstemmen op uw wensen ontstaat vaak een uniek product. Daar hoort ook een maatwerk prijs bij. U kunt de prijzen van alle Fiduna producten opvragen bij de Fiduna dealers.
Het enige echte verschil is het uiterlijk. Elke Fiduna houtsoort heeft zijn eigen, unieke uitstraling. Op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid zijn alle Fiduna varianten identiek. Los van het uiterlijk zijn er verschillen op het gebied van prijs, beschikbaarheid en levertijd. Dit kan van tijd tot tijd veranderen, afhankelijk van de actuele marktsituatie.
Er zijn twee belangrijke verschillen: het uiterlijk en de functionaliteit. Elk profiel heeft een eigen uiterlijk. Het ene profiel zorgt voor een gesloten gevel, het andere voor een open gevel. Het is aan u om te bepalen wat u het mooist vindt. Daarnaast is elk profiel ontwikkeld voor een horizontale of een verticale toepassing. Een profiel dat ontwikkeld is voor een horizontale toepassing, kan niet verticaal worden toegepast. En vice versa. Mits op de juiste manier verwerkt, heeft elk profiel een gelijkwaardige levensduur.
De producten van Fiduna zijn ontwikkeld voor een zeer lange levensduur. Omdat het een natuurproduct betreft, is de levensduur niet exact te bepalen. Wij kijken naar praktijkvoorbeelden. Onze oudste projecten zijn inmiddels ruim 10 jaar oud en nog in uitstekende conditie. U kunt er dus met een gerust hart vanuit gaan dat onze producten een zeer lange levensduur hebben. Mits correct verwerkt.
Dit hangt volledig af van het specifieke product dat u wenst. Sommige producten zijn reeds geschaafd op voorraad bij onze dealers en zijn direct leverbaar. Wilt u een maatwerk product? Informeer dan even bij uw dealer naar de actuele levertijden.
Het hout van Fiduna is getest op duurzaamheidsklasse 2/3. Daarmee zit het erg dicht bij de duurzaamheid van bijv. tropisch hardhout. Let op: de duurzaamheidsklasse is niet altijd relevant. Het geeft aan wat de levensduur van hout bij grondcontact is. Bij gevelbekleding vindt echter geen grondcontact plaats. Bij deze toepassing is de duurzaamheidsklasse dus niet relevant. We raden u aan naar de juiste gebruiksklasse te kijken.
Een gebruiksklasse (ook wel risicoklasse genoemd) geeft aan wat de correcte toepassing van een bepaalde houtsoort of product is. Het product gaat in deze toepassing langdurig mee. Fiduna valt in gebruiksklasse 3. Dat houdt in dat het geschikt is in toepassingen in weer en wind, maar zonder direct grondcontact. De toepassing die hier het best bij past, is natuurlijk die van gevelbekleding.
Eenvoudig: neem contact met ons op en geef aan welke monsters u graag wilt ontvangen. Wij sturen u kosteloos vier verschillende monsters per post toe. U ontvangt de monsters in een brievenbuspakketje.
Dat ligt aan onze dealers. Zij zijn vrij om hun leveringsvoorwaarden te bepalen. Neem dus voor meer informatie contact op met de dealer naar keuze en informeer naar de mogelijkheden.
Fiduna is gespecialiseerd in maatwerk. Op onze site vindt u al een brede variatie aan profielen. De meeste profielen zijn in diverse breedtes te produceren. Zoekt u een profiel wat u op onze site niet kunt vinden? Neem contact met ons op.
Indien u zelf Fiduna hout aanschaft, ontvangt u van ons een handleiding voor de correcte verwerking van het hout. U kunt het hout dus ook zelf monteren en verwerken. Desondanks adviseren we wel om een in gevelbekleding gespecialiseerde aannemer dit werk uit te laten voeren.
Op elke mogelijke gevel. Horizontaal, verticaal, in weer en wind of droog en beschut. Ons hout kan zelfs binnen toegepast worden als gevelbekleding. Houdt hierbij wel rekening met de kenmerkende geur van Fiduna, die vervliegt binnen minder snel dan buiten.
Op alle onze producten zijn de algemene voorschriften uit de “Houtwijzer Gevelbekleding Massief Hout” van toepassing. Als aanvulling hierop zijn er de door ons opgestelde “Fiduna Verwerkingsvoorschriften“, met specifieke adviezen voor de juiste verwerking van onze producten.
Ja. Het hout van Fiduna laat zich uitstekend zagen, schaven of op een andere manier bewerken. Omdat het hout tot in de kern verduurzaamd is, hoeft u zaagvlakken niet opnieuw te behandelen met een verduurzamingsmiddel.
Ja, mits het onderliggende metalen frame van roestvrij staal is. Niet-roestvrij staal kan ook, mits dit gepoedercoat is en de gaten in het frame vóór het poedercoaten zijn geboord.
Met een kleursysteem. Belangrijk is dat u dit kleursysteem regelmatig onderhoudt om de kleur te behouden. Neem contact met ons op. Wij helpen u graag bij het toepassen en de mogelijkheden van een kleursysteem.
Fiduna hout vergrijst op natuurlijke wijze wanneer het in contact komt met UV straling, oftewel zonlicht. Let goed op wanneer uw project overstekken kent. Op de plekken van uw gevel die permanent in de schaduw vallen, treedt geen vergrijzing op.
Niet per sé. Dit hangt er volledig van af wat u wenst te bereiken met de producten. Zonder onderhoud vergrijst het hout als het in contact komt met UV straling (zonlicht). Dit heeft echter geen nadelig effect op de kwaliteit van het hout. Wenst u een natuurlijk vergrijsde gevel? Dan is onderhoud niet nodig. Indien u de natuurlijke, bruine kleur van het hout wilt behouden is onderhoud wél noodzakelijk. U dient het hout dan regelmatig met een kleursysteem te behandelen.
Fraké is een opvallende houtsoort met een gevarieerde tekening. Hierdoor ziet iedere plank er weer anders uit. Na thermische modificatie neemt Fraké hout een mooie, donkerbruine kleur aan. Fraké is één van de meestgebruikte houtsoorten voor gevelbekleding, maar wordt ook gebruikt voor meubels, tafelbladen en vlonders.
Ja én nee. Het hangt er in dit geval van af wat u onder “hardhout” verstaat. Officiëel is hardhout al het hout dat van loofbomen afkomstig is. Aangezien Fraké hout ook van een loofboom komt, is het dus officiëel gezien hardhout. Maar met hardhout wordt in de praktijk meestal hout bedoeld dat erg hard is. Omdat Fraké een vrij zachte houtsoort is, voldoet het in dat opzicht juist weer niét aan de classificatie “hardhout”.
Thermo Fraké is een afkorting voor thermisch gemodificeerd Fraké. Tijdens thermische modificatie wordt het hout onder hoge druk blootgesteld aan stoom met een temperatuur van ca. 175 graden. Een behandeling die het hout zeer stabiel maakt en het een natuurlijke uitstraling geeft. Bovendien is het hout hierdoor beter bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten en gaat het dus langer mee.
Dit is volledig afhankelijk van de manier waarop het hout verwerkt wordt. Fraké hout vergrijst onder invloed van zonlicht (UV-straling). Hoe meer het hout dagelijks aan zonlicht wordt blootgesteld, hoe sneller het vergrijst. Op plekken waar geen zonlicht komt (in de schaduw) vergrijst het niet. Wilt u vergrijzing tegengaan? Behandel het hout dan met een kleursysteem.
Ayous is een lichtgewicht houtsoort met een rustige, stijlvolle uitstraling. Na thermische modificatie neemt het hout een oranje-rode kleur aan. Dit maakt het een perfecte houtsoort voor gevelbekleding.
Thermo Ayous is een afkorting voor thermisch gemodificeerd Ayous. Tijdens thermische modificatie wordt het hout onder hoge druk blootgesteld aan stoom met een temperatuur van ca. 175 graden. Een behandeling die het hout zeer stabiel maakt en het een natuurlijke uitstraling geeft. Bovendien is het hout hierdoor beter bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten en gaat het dus langer mee.
Dit is volledig afhankelijk van de manier waarop het hout verwerkt wordt. Ayous hout vergrijst onder invloed van zonlicht (UV-straling). Hoe meer het hout dagelijks aan zonlicht wordt blootgesteld, hoe sneller het vergrijst. Op plekken waar geen zonlicht komt (in de schaduw) vergrijst het niet. Wilt u vergrijzing tegengaan? Behandel het hout dan met een kleursysteem.
Essenhout heeft na thermische modificatie een prachtige donkerbruine kleur. Door de modificatie is het hout geschikt voor zowel binnen als buitentoepassingen. De meest gebruikte toepassing is gevelbekleding. Maar door de prachtige tekening van het hout, wordt Essenhout ook gebruikt in meubilair.
Ja én nee. Het hangt er in dit geval van af wat u onder “hardhout” verstaat. Officieel is hardhout al het hout dat van loofbomen afkomstig is. Aangezien Essenhout ook van een loofboom komt, is het officieel gezien hardhout. Maar met hardhout wordt in de praktijk hout bedoeld dat erg hard is. Omdat Essen een vrij zachte houtsoort is (vergeleken met tropisch hardhout), voldoet het in dat opzicht juist weer niét aan de classificatie “hardhout”.
Essenhout is pas duurzaam nadat het thermisch gemodificeerd is. Deze behandeling maakt het hout beter bestand tegen weersinvloeden en aantasting door schimmels of insecten. Daardoor heeft het Essenhout ook bij buitentoepassingen een hoge levensduur.
Vurenhout is wereldwijd één van de meestgebruikte houtsoorten. Het is afkomstig uit (Noord-)Europese bossen en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Vurenhout is te herkennen aan de vele noesten, die het hout een speelse uitstraling geven.
Nee. Vuren is een relatief zachte houtsoort die afkomstig is van de Fijnspar, een naaldhout boom. Daardoor is Vuren geen hardhout. Na thermische modificatie is de levensduur van Vurenhout echter verhoogd, waardoor deze in bepaalde toepassingen vrijwel gelijkwaardig is aan hardhout.
Radiata Pine is een duurzame naaldhoutsoort van hoge kwaliteit. Het heeft een roodbruine tint, een foutvrij oppervlak en een rustige, stijlvolle uitstraling.
Het Radiata Pine hout dat we bij Fiduna aanbieden is afkomstig uit Nieuw-Zeeland.
Hout is een circulair materiaal. Ons circulair vurenhout wordt gemaakt van oude, gebruikte pallets. Deze pallets worden zorgvuldig nagekeken, vrijgemaakt van schroeven en spijkers en geschaafd. Na thermische verduurzaming is het hout klaar voor een tweede leven.
Vurenhout is een naaldhoutsoort. Dat betekent dat er veelvuldig noesten en harszakken aanwezig zijn, die het hout zijn kenmerkende Scandinavische uitstraling. Kiest u voor Circulair Vuren? Dan zijn er ook oude spijkergaten en zwarte vlekken rondom schroefgaten aanwezig. Dit tast het hout verder niet aan en geeft het een karakteristieke look.
Door de thermische modificatie wordt de duurzaamheid van het Vurenhout verhoogd. De precieze levensduur is afhankelijk van de manier waarop het hout verwerkt wordt. Ook bij toepassingen in weer en wind (zonder grondcontact), gaat het hout zeer lang mee. Onze oudste projecten zijn nog steeds in uitstekende staat! Belangrijk is wel om te zorgen voor een juiste detaillering en verwerking van het hout.
Onze dealers staan voor u klaar!
Heeft u al een duidelijk idee van hoe uw gevel er uit moet zien? Of twijfelt u juist en heeft u nog meer toelichting nodig? Geen probleem: in beide gevallen staan onze dealers u graag te woord.