Een prachtige gevel die ook nog duurzaam, uniek en volledig naar uw wens is afgestemd? Dat moet er een met houten gevelbekleding zijn. We vertellen u waar buitenhout aan moet voldoen, welke houtsoorten er zijn (en hun kenmerken) en omschrijven het verschil tussen horizontale en verticale gevelbekleding. Dankzij deze keuzewijzer weet u straks precies welke houtsoort het beste bij u past.
Hout voor buiten
Voordat hout als gevelbekleding gebruikt kan worden, dient het aan bepaalde criteria te voldoen.
- Het dient bestand te zijn tegen de elementen – zon, regen en wind – schimmels en insecten.
- Hout voor buiten dient ook een juist profiel te hebben. Geschikt voor horizontale of verticale gevelbekleding. Daarmee zorg je voor een goede afwatering.
- De gevel dient op de juiste manier gemonteerd te worden. De achter constructie en detaillering dienen goed afgestemd te worden om vochtproblemen te voorkomen.
Thermisch gemodificeerd hout voor de gevel
Thermisch gemodificeerd hout is door middel van een verhittingsproces behandeld. Dankzij die behandeling is het bestand tegen weersinvloeden én is het nagenoeg onderhoudsvrij. Hoe dat proces precies in z’n werk gaat? Het hout wordt in een vacuüm omgeving onder hoge druk behandeld met stoom. Hierbij kan de temperatuur oplopen tot wel 175 graden. Met deze behandeling worden bepaalde eigenschappen van het hout verbeterd. Goed om te weten: al onze houtsoorten zijn thermisch gemodificeerd.
Ontdek alle voordelen van thermisch gemodificeerd hout.
Soorten houten gevelbekleding
Nu we weten waar buitenhout aan moet voldoen is het tijd om een duik te nemen in keuzes die er zijn.
Fraké hout is één van de meest gebruikte houten voor gevelbekleding. De donkere kleur geeft het hout een warme, kleurrijke uitstraling. Daarnaast zorgt de levendige tekening op het hout voor een unieke, stijlvolle gevel. Deze houtsoort is ook te vinden onder de namen Fraké Noir en Limba.
- Levendige tekening
- Elke plank is uniek
- Beschikbaar in verschillende maten
Ayous hout is in meerdere opzichten een perfecte houtsoort voor gevelbekleding. Zo is het een lichte houtsoort. Niet alleen door het gewicht, maar ook door de uitstraling. Daarnaast heeft het – behalve een beetje kleurverschil tussen de planken – nauwelijks tekening. U bent met deze houtsoort verzekerd van een egale, stijlvolle gevel. Ayous hout is ook wel te vinden onder de naam Abachi.
- Rustige, egale uitstraling
- Nagenoeg foutvrij
- Licht van gewicht
Essenhout is vanwege zijn prachtige uitstraling, vaak te vinden in de interieurbouw. Het hout heeft dankzij de mooie vlamtekening een stijlvol uiterlijk. De kleur, het lijnenspel en het foutloze oppervlak zorgen ervoor dat iedereen omkijkt naar uw gevel. Strak én onderscheidend.
- Rustige, egale uitstraling
- Geen noesten, volledig foutvrij
- Prachtige vlamtekening
Vurenhout is van oudsher één van de meest gebruikte houtsoorten wereldwijd. Het hout is te herkennen aan de – voor naaldhout gebruikelijke – noesten. Het geeft het hout een speelse, levendige uitstraling die in bijna elke omgeving past. Vurenhout is ook wel bekend onder de namen naaldhout en tuinhout.
- Afkomstig uit Europese bossen
- Speels uiterlijk dankzij noesten
- Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
Radiate Pine is een prachtige, bijzondere houtsoort. Dankzij de roodbruine, hardhoutachtige tint en tekening heeft het hout een stijlvol uiterlijk. Daarnaast zijn er aan het oppervlak geen noesten of oneffenheden te zien. Wilt u graag een rustige gevel met warmte? Dan is Radiate Pine iets voor u.
- Rustige, egale tekening
- Roodbruine tint
- Volledig foutvrij
Circulair vuren is afkomstig van oude, gebruikte pallets. De pallets worden eerst gedemonteerd. Waarna de planken zorgvuldig worden nagekeken, vrijgemaakt van spijkers en schroeven en geschaafd. Nadat de planken thermisch zijn verduurzaamd, zijn ze klaar om als gevelbekleding aan een tweede leven te beginnen.
- 100% hergebruikt hout
- Noesten en oude spijkergaten aanwezig
- Kwalitatief hoogwaardig
Horizontaal of verticaal
Heeft u de juiste houtsoort gevonden? Dan is er nog de keuze uit horizontale of verticale installatie. Houd er rekening mee dat er voor horizontale gevelbekleding andere profielen geschikt zijn dan voor verticale gevelbekleding.
Houten gevelbekleding horizontaal
Bij horizontale gevelbekleding worden de houten planken parallel aan de grond geplaatst. Dit resulteert in een prachtig lijnenspel dat een gevoel van stabiliteit en rustieke charme oproept. Deze stijl wordt vaak geassocieerd met traditionele, landelijke architectuur en heeft een tijdloze uitstraling.
Gevelbekleding hout verticaal
Bij verticale gevelbekleding worden houten elementen recht overeind geplaatst. Dit heeft een meer eigentijdse en vaak wat meer opvallende uitstraling. Het creëert een gevoel van hoogte en elegantie. We zien het dan ook vaak terug in moderne architecturale ontwerpen.
Welke soort hout en installatie u ook kiest. Hout is en blijft een natuurlijke, duurzame keuze voor gevelbekleding. Wilt u graag meer informatie ontvangen? Of een offerte opvragen? Neem dan gerust contact met ons op.